Προβολή αναπάντητων δημοσιεύσεων | Προβολή ενεργών θεμάτων Ημερομηνία 28 Μαρ 2024, 10:59



Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 
Απονεύρωση και στην συνέχεια θήκη 
Συγγραφέας Μήνυμα
Site Admin

Εγγραφη: 23 Δεκ 2009, 02:17
Δημοσ.: 420
Δημοσίευση Απονεύρωση και στην συνέχεια θήκη
Ερώτηση 1
Πριν ένα μήνα άλλαξα ένα σφράγισμα γιατί με πονούσε το δόντι (έφαγα γλυκό). Τα Χριστούγεννα πάλι λόγω γλυκού με ξαναπόνεσε και με πόναγε πάλι αφόρητα. Ανάμεσα είχα ξαναφάει γλυκά αλλά δεν με πόνεσε. Μου το άνοιξε η οδοντίατρος και μου είπε ότι θα χρειαστώ απονεύρωση και στην συνέχεια θήκη. Τα συμπτώματα του δοντιού που χρειάζεται απονευρωση πια είναι;

Απάντηση 1
Στην αλλαγή του σφραγίσματος η έμφραξη (σφράγισμα) έφτασε πολύ κοντά στο νεύρο ή ακόμα μπορεί και να ακούμπησε το νεύρο, πολλές φορές οι οδοντίατροι αποφασίζουν να προσπαθήσουν να σώσουν το δόντι από την απονεύρωση για αυτό κάνουν το σφράγισμα βάζοντας μερικά ειδικά υλικά πάνω στην επιφάνεια του νεύρου για να το απομονώσουν.
Πολλές φορές αυτό έχει αποτέλεσμα, πολλές φορές όχι, δυστυχώς είναι από τις θεραπείες που δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα από πριν, απλά περιμένουμε και βλέπουμε. Τα συμπτώματα είναι: έντονος πόνος στο ζεστό, στο κρύο, στο γλυκό ο οποίος μένει μερικά δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστεί, πόνος στη μάσηση και πόνος που δεν προέρχεται από κάτι συγκεκριμένο όμως είναι έντονος πολύ (μπορεί να έχουμε όλα τα συμπτώματα ή μερικά από αυτά).
Επειδή στην ερώτηση έχετε και τη θήκη και πολλοί έχουν την απορία γιατί να βάλω θήκη σε απονευρωμένο και όχι ένα απλό σφράγισμα, να σας πω ότι η θήκη στα απονευρωμένα (όχι βέβαια πάντα) τοποθετείτε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι για να φτάσουμε στο νεύρο/νεύρα τροχίζουμε πολύ οδοντική ουσία οπότε και μικραίνουν τα τοιχώματα στο δόντι. Ο δεύτερος είναι ότι το δόντι μετά την απονεύρωση γίνεται πιο ξερό (όπως ένα κλαδί μετά το σπάσιμό του). Έτσι επιλέγουμε τη θήκη που καλύπτει το δόντι και βοηθάει στο να μη σπάσει.

Ερώτηση 2
Είμαι 41 ετών και πρέπει να κάνω απονεύρωση σε ένα δόντι μου. Είναι υποχρεωτικό να βάλω θήκη;

Απάντηση 2
Πολλές φορές χρειάζεται να τοποθετηθεί στεφάνη (θήκη) σε ένα απονευρωμένο δόντι. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του δοντιού που απομένει μετά την απονεύρωση. Εάν το δόντι είναι πολύ τερηδονισμένο (χαλασμένο) ή πρέπει να τροχιστεί πολύ για να βρεθούν οι ρίζες τότε χρειάζεται θήκη ωστέ να αποφύγουμε μία μελλοντική θραύση.


16 Ιαν 2011, 17:53
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  

Απάντηση στο θέμα   [ 1 δημοσίευση ] 

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.