|
Σελίδα 1 από 1
|
[ 1 δημοσίευση ] |
|
Τα light προϊόντα είναι ανθυγιεινά;
Συγγραφέας |
Μήνυμα |
admin
Site Admin
Εγγραφη: 23 Δεκ 2009, 02:17 Δημοσ.: 420
|
 Τα light προϊόντα είναι ανθυγιεινά;
Ερώτηση
Είμαι 42 ετών, γυναίκα, 1,66 ύψος και 67 κιλά. ΔΕν έχω πρόβλημα με το βάρος μου αλλά προσπαθώ να τρώω υγιεινά. Έχω διαβάσει ότι τα λάιτ προϊόντα δεν πρέπει να τα προτιμάμε γιατί έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Ισχύει;
Απάντηση
Για πρακτικούς λόγους χωρίζουμε τα light προϊόντα σε δύο κατηγορίες.
Η μία κατηγορία είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλότερα λιπαρά και τα παράγωγά τους. Η μείωση των λιπαρών στο γάλα γίνεται με τη μέθοδο της αποβουτύρωσης. Η μέθοδος αυτή είναι φυσική. Το λίπος ανεβαίνει στην κορυφή του δοχείου που φυλάσσεται το γάλα και αφαιρείται. Δεν γίνεται καμία προσθήκη χημικής ουσίας. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να φοβηθούμε να καταναλώσουμε γάλα, γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά και τα παράγωγα προϊόντα τους.
Η δεύτερη κατηγορία light προϊόντων είναι αυτά που γίνεται αντικατάσταση της ζάχαρης από τεχνητά γλυκαντικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καλά σχεδιασμένες μελέτες που να τεκμηριώνουν την ασφάλεια αυτών των ουσιών. Προς το παρόν η ελληνική νομοθεσία τα θεωρεί ασφαλή. Άλλωστε δεν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο. Οι αμφιβολίες ξεκινούν όταν χώρες εκτός Ευρώπης απαγορεύουν τη χρήση κάποιον εξ αυτών. Για παράδειγμα, το κυκλαμικό οξύ, ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά τύπου κόλα έχει απαγορευθεί από τον FDA, τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφών. Έτσι στην Αμερική το αναψυκτικό τύπου κόλα light έχει άλλη σύνθεση (χωρίς κυκλαμικό οξύ) σε σχέση με το ευρωπαϊκό (με κυκλαμικό οξύ).
Τέλος πρέπει να αναφερθώ σε κάτι πιο καινούριο. Τα αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά (χοιρινό, πάριζα) και εδώ η αφαίρεση του λίπους είναι φυσική διαδικασία. 'Αρα δεν φαίνεται να συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για την κατανάλωσης τους.
|
23 Νοέμ 2010, 03:12 |
|
|
|
Σελίδα 1 από 1
|
[ 1 δημοσίευση ] |
|
Μελη σε συνδεση |
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης |
|
Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
|
|