Γαστροoισοφαγική παλινδρόμηση
Παιδιά θα σας πω και εγώ την ιστορία μου μήπως και βοηθήσω κάποιους με το θέμα που αντιμετώπισα πριν από 2 χρόνια. Την επόμενη μέρα μετά από ένα λουκούλιο γεύμα τα Χριστούγεννα του 2008 έπεσα στο κρεβάτι με πολύ έντονο κάψιμο στο στήθος και στο διάφραγμα. Ανησύχησα ιδιαίτερα μήπως ήταν κάποιο πρόβλημα καρδιάς, και κάλεσα αμέσως τον γιατρό. Αυτός με εξέτασε και μου είπε ότι το πρόβλημα ήταν στομαχικό, και ότι θα έπρεπε να συμβουλευτώ κάποιον γαστρεντερολόγο. Μου έδωσε κάποιο ηρεμιστικό και μου είπε να προσέξω την διατροφή μου για λίγες ημέρες.
Πράγματι πήγα στον γαστρεντερολόγο που μου έκανε γαστροσκόπηση και η γνωμάτευση ήταν ότι έπασχα από παλινδρόμηση, μια πολύ κοινή πάθηση. Εγώ βέβαια πρώτη φορά την άκουγα. Οι οδηγίες που μου έδωσε για συντήρηση ήταν οι εξής:
1. Να μην τρώω και να πέφτω για ύπνο αμέσως. Να περνάνε τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κατάκλιση.
2. Να μην φοράω στενά ρούχα και εσώρουχα για να μην πιέζουν το στομάχι.
3. Να τρώω μικρά γεύματα και με χαμηλή ταχύτητα.
4. Μου έδωσε τις εξής οδηγίες για διατροφή:
Διακοπή όλων των αεριούχων ποτών (μπύρες, αναψυκτικά, σόδες κ.λπ.)
Περιορισμός στα παρακάτω:
Εσπεριδοειδή φρούτα.
Σοκολάτα.
Καφές και ροφήματα με καφεΐνη.
Τσάι ευρωπαϊκό σε φακελάκι (αντιθέτως το τσάι του βουνού κάνει καλό στο πρόβλημα)
Αλκοολούχα ποτά.
Τηγανιτά τρόφιμα.
Πολύ λιπαρά τρόφιμα.
Κρεμμύδι και σκόρδο.
Τροφές με γεύση ή άρωμα μέντας.
Πικάντικα φαγητά.
Τομάτα και κοκκινιστά φαγητά.
Πίτσα.
5. Όταν έχω καούρα να κοιμάμαι με πολλά μαξιλάρια.
6. Εμένα προσωπικά με βοήθησε πολύ και η φρυγανιά. Όταν έπινα νερό βέβαια χειροτέρευε το κάψιμο.
Επίσης μου έδωσε κάποιο φάρμακο το οποίο μου είπε ότι θα πρέπει να το πάρω σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά ξαναεμφανιστούν και παραμείνουν για περισσότερες από 2 ημέρες. Και θα πρέπει να το συνεχίσω σαν θεραπεία για αρκετούς μήνες, με σταδιακή διακοπή. Αυτό που κάνει το φάρμακο αυτό είναι να περιορίζει την παραγωγή στομαχικών οξέων με συνέπεια να μην εμφανίζεται το πρόβλημα (όχι ότι διορθώνεται). Μου είπε ακόμη ότι σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις υπάρχει και η λύση του χειρουργείου που αποκαθιστά το πρόβλημα.
Ευτυχώς για μένα ακολουθώντας στην αρχή όλες τις οδηγίες και κόβοντας σχεδόν τελείως αυτά που έπρεπε να περιορίσω συνήλθα πολύ γρήγορα. Συνέχισα να ακολουθώ τις οδηγίες κάνοντας μικρές υποχωρήσεις και βάζοντας στην διατροφή μου σιγά σιγά τα υπό περιορισμό και έβγαλα τα εξής
συμπεράσματα.
1. Τα αεριούχα ποτά με πειράζουν αν τα πιω με άδειο στομάχι ενώ αν έχω φάει καλά ένα ποτηράκι του κρασιού σε ποσότητα δεν με πειράζει.
2. Γενικώς έχω μειώσει τις ποσότητες του φαγητού που τρώω και αυτό έχει συνεισφέρει και σε μικρή απώλεια βάρους.
3. Σοκολάτα (δύσκολο). Αν φάω μια ολόκληρη σοκολάτα θα έχω πρόβλημα. Μικρές ποσότητες δεν με ενοχλούν. ΟΜΩΣ το προφιτερόλ με τσακίζει ακόμη και 3 κουταλιές να φάω μετά έχω κάψιμο.
4. Καφές (το χειρότερο) τον έκοψα. Ακόμη και τώρα 2 χρόνια μετά μου λείπει αλλά αντιστέκομαι. Πίνω εναλλακτικά τσάι ευρωπαϊκό συνήθως αλλά πολύ αραιωμένο ή τσάι του βουνού που μου αρέσει πάρα πολύ.
5. Τηγανιτά, γενικώς δεν με ενοχλούν αλλά πάντα υπό περιορισμό.
6. Πολύ λιπαρά τρόφιμα τρώω άφοβα αλλά πάντα υπό περιορισμό.
7. Κρεμμύδι και σκόρδο μόνο στο φαγητό μαγειρεμένα
8. Πικάντικα φαγητά με πειράζουν σε μεγάλη ποσότητα.
9. Τομάτα και κοκκινιστά δεν με πειράζουν καθόλου.
10. Πίτσα δεν με πειράζει καθόλου.
11. Δεν κοιμάμαι ποτέ με γεμάτο στομάχι.
12. Αν έχω καούρα και πρέπει να κοιμηθώ τότε βάζω 2-3 μαξιλάρια και κοιμάμαι σε πολύ όρθια θέση (δεν είναι καλός ύπνος αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση).
13. Φοράω φαρδιά ρούχα για να μην πιέζεται το στομάχι.
Για περισσότερα διαβάστε:
http://www.dromostherapeia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=975:10-&catid=97:kigastrenterologia-ipatologia&Itemid=79
http://www.dromostherapeia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=586:2010-02-11-01-49-15&catid=78:nastheneiesadiatrofi&Itemid=82